Ai o firma inactiva? Procesul de lichidare voluntara te poate scapa de probleme!

Article Ai o firma inactiva? Procesul de lichidare voluntara te scapa de probleme

In Romania, aproape 17% dintre firmele inregistrate sunt inactive si au au intrat in faza de lichidare. Multe persoane au firme infiintate de ani buni, dar nu au activitate si sunt lasate "sa moara". Practic, nu se depun bilanturi, declaratii etc. Decizia nu este una tocmai buna, deoarece in ultimii ani au fost introduse reglementari legislative care prevad si mentiuni in cazierul fiscal personal, ceea ce nu este de dorit. Iar una dintre probleme pe care le poti avea este imposibilitatea de a deschide o alta firma sau de a fi administartor si asociat intr-una.

 

Atunci cand firmele nu au activitate, Registrul Comertului le dizolva, dar nu le si radiaza. In primul caz, vorbim despre trecerea firmei catre faza de lichidare.

Lichidare reprezinta faza in care activele firmei sunt repartizate asociatilor. Abia dupa lichidare intervine radierea, care semnifica stergerea firmei din Registrul Comertului.

 

Procesul de lichidare voluntara este cel mai simplu mod de a 'renunta' la o firma si de a preveni complicatiile. Colegii nostri avocati au experinta si poat indeplini pentru dumneavoastra toate formalitatile necesare, respectiv completarea cererii de inregistrare a mentiunii si decizia asociatului unic sau Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor.

Pe langa acestea, trebuie sa faceti dovada achitarii taxelor aferente si sa va asigurati ca aveti toate impozitele achitate la zi. Etapa lichidarii voluntare poate dura pana la o luna de zile.

Dupa lichidarea voluntara urmeaza radierea, care presupune:

  • Completarea de catre avocat a unei cereri de radiere
  • Prezentarea certificatul de inregistrare si a certificatelor constatatoare de autorizare
  • Prezentarea bilantul de lichidare
  • Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale (copie)
  • Certificatul de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
  • Dovada achitarii taxelor.

Un ultim pas si poate cel mai important este Certificatul de Radiere. Pana cand nu detii fizic acest certificat, firma ta nu este radiata si poti intampina probleme in viitor. In prezent sunt mii de companii cu probleme despre care administratorii nu au nici macar idee ca inca exista ca si entitate juridica.

Daca aveti o firma si doriti sa intrati in procedura de insolventa si reorganizare, sau vreti sa o inchideti va punem la dispozitie o serie de servicii juridice, despre care puteti citi aici. Pentru solicitari de servicii juridice, ne puteti scrie pe office@decalex.ro sau ne puteti suna la 031.107.7550.

Share:
Decalex
Autor: DECALEX

PUNE O INTREBARE