Ai dreptul la salariu și dacă ai muncit „la negru”

By luni, 20 februarie 2017Intrebari si raspunsuri

Până anul acesta, singura modalitate admisă de instanţe pentru a dovedi raportul de muncă şi pentru plata salariului era contractul de muncă. Contractul individual de muncă, potrivit Codului Muncii, trebuie să îmbrace o formă scrisă, în caz contrar acesta nefiind valabil.

Printr-o decizie recentă,însă, instanţa supremă a stabilit că salariatul care şi-a desfăşurat activitatea fără a avea un contract de muncă scris, poate cere recunoaşterea raportului de muncă, chiar şi după încetarea colaborării, precum şi primirea drepturilor salariale. Acest lucru înseamnă că cei care au lucrat fără un contract de muncă valid, sau „la negru”, dacă pot dovedi desfășurarea activității în calitate de angajaţi pentru o companie, pot beneficia de toate drepturile salariale.

Astfel, legal, persoana fără un contract de muncă încheiat cu angajatorul se poate adresa instanţei printr-o acţiune în constatare, prin intermediul căreia poate fi constatată existenţa raportului dintre părţi.

Instanţa a decis astfel să acorde angajatului opţiunea de a dovedi existenţa raportului de muncă pentru a nu limita liberul acces la justiţie, considerând că o astfel de limitare în timp a recunoaşterii raportului de muncă ar fi în avantajul angajatorului şi în detrimentul salariaţilor, care nu şi-ar mai putea dobândi drepturile salariale cuvenite pe perioada în care au lucrat la respectivul angajator.

Cum poate dovedi salariatul că a lucrat pentru angajator?

Există metode acceptate de instanță prin care un angajat poate să demonstreze că a lucrat la compania respectivă:

  • prin e-mail-uri ce dovedesc comunicarea dintre el si companie,
  • prin alţi angajaţi care au fost martori la activităţile pe care le desfăşura angajatul în companie,
  • prin înscrisuri ce dovedesc o legătură între el si companie.

Astea sunt doar o parte din instrumentele care un angajat fără carte de muncă le are la dispoziţie.

În afară de recuperarea salariului, acest tip de acţiune este importantă, pentru că va obliga angajatorul la plata contribuţiilor pentru pensie şi sănătate pentru perioada în care angajatul a muncit pentru el.

Ce trebuie să fac în situaţia în care nu am avut contract de muncă şi angajatorul nu îmi plăteşte salariul?

În situaţia în care ati lucrat sau lucraţi pentru o companie fără a avea un contract de muncă încheiat în formă scrisă si nu v-au fost plătite drepturile salariale, vă puteți adresa unuia din specialiștii Decalex pentru consiliere personalizată.

Ne puteți contacta la adresa de e-mail office@decalex.ro sau la nr. de telefon 031.107.75.50 / 0757269874