Diferenţa dintre Joint Venture şi Societate Comercială

By miercuri, 29 martie 2017Intrebari si raspunsuri

Joint Venture reprezintă o formă de asociere comercială denumită în legislaţie „Asociere în Participaţiune”.

Ce este diferit între Asocierea în Participaţie şi o Societate Comercială este că Asocierea în Participaţiune nu are personalitate juridică şi, în consecinţă, este guvernată de alte reguli de funcţionare decât cele valabile pentru Societăţile Comerciale.

Practic, prin contractul de Asociere în Participaţiune două sau mai multe persoane cooperează pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale şi contribuie la această asociere prin aporturi în bani sau în bunuri, cu scopul de a împărţi rezultatele economice obţinute.

În cazul Asocierii în Participaţiune, răspunderea pentru pierderile suferite este proporţională cu participarea la distribuţia câştigului. Adică cel care câştigă mai mult va avea şi o răspundere mai mare. În cazul Societatilor Comerciale răspunderea este stabilită în funcţie de aportul la capitalul social şi nu la câştiguri. În plus în cazul societăţii mai este vorba şi de răspunderea administratorului, care poate să nu aibă calitatea de asociat.

De asemenea, este de notat şi că cei care fac parte dintr-o Asociere în Participaţiune pot fi atât persoane fizice cât şi persoane juridice.

Lipsa personalităţii juridice la Asocierea în Participaţiune presupune anumite consecinţe legale, cum ar fi:

Pentru că nu are personalitate juridică proprie, Asocierea în Participaţiune nu dispune de firmă sau denumire proprie, nu are însemne distinctive (marcă proprie), nu are capital propriu şi nu are sediu social.

De asemenea, Asocierea în Participaţiune nu are aceleaşi obligaţii ca o Societate Comercială, cum ar fi: înregistrarea în Registrul Comerţului, ţinerea evidenţelor contabile, respectarea principiilor de concurenţă loială etc.

De ce Joint Venture şi nu Societate Comercială?

Principalele motive pentru care majoritatea investitorilor folosesc această metodă de asociere sunt rapiditatea şi transparenţa.

Contractul de Asociere în Participaţiune este valabil prin simpla semnare de toate părţile.

Pe de altă parte este şi o metodă mult mai transparentă, întrucât fiecare asociat răspunde personal faţă de alţi parteneri.

Pentru informaţii privind operaţiunile de Joint Venture ne puteţi contacta la [email protected]o