În ce condiţii e legal să downloadezi de pe torrent?

By miercuri, 8 martie 2017Intrebari si raspunsuri

Pentru că discuția privind descărcarea de materiale de pe site-urile tip torrent este una complexă, vom discuta despre legalitatea acestui demers folosind exemple din precedentul juridic.

Acum şase ani, în Polonia a fost declanşată o campanie ce viza informarea cetăţenilor privind dreptul de a downloada în mod gratuit de pe site-uri tip torrent creaţie intelectuală de genul muzicii, filmelor, emisiunilor televizate, etc. Partidul Pirat din Polonia a creat o astfel de campanie pentru că un minor de 16 ani fusese acuzat de piraterie pentru faptul că postase link-uri către un site tip torrent de unde se puteau accesa în mod gratuit filme şi muzică.

De aceea, drept răspuns pentru acest tip de acuzaţie, Partidul Pirat a creat mai multe site-uri cu torrent-uri că să atragă atenţia asupra drepturilor acestora. Dar, ca rezultat, au fost trimişi în judecată şi urmăriţi ei înşişi pentru piraterie.

Deşi instanţele locale le-au dat dreptate, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost chemată să se pronunţe în acest caz pronind de la interpretarea articolul 3 direcţia 2001/29. Conform acestui articol, statele membre trebuie să garanteze dreptul exclusiv al autorilor de a autoriza sau de a interzice orice comunicare publică a operelor lor, prin cablu sau fără cablu, inclusiv punerea la dispoziţia publicului a operelor lor, astfel încât oricine să poată avea acces la acestea din orice loc şi în orice moment.

Curtea de Justiţie Europeană, în decizia sa, a făcut distincţia între situaţiile în care hyperlink-urile sunt furnizate cu scop lucrativ şi situaţiile în care sunt furnizate fără scop lucrativ.

În situaţiile din urmă, de asemenea, Curtea a făcut distincţia între persoanele care ştiu şi cele care nu ştiu faptul că hyperlink-urile furnizate fără scop lucrativ accesează opere publicate nelegal.

Aşadar, atunci când postarea unui hiperlink către o operă disponibilă în mod liber pe un alt site este efectuată de o persoană care nu urmăreşte un scop lucrativ, trebuie să se ţină cont de faptul că această persoană nu ştie şi nu poate în mod rezonabil să ştie că această operă a fost publicată pe internet fără autorizarea titularului drepturilor de autor.

În plus, din moment ce opera în discuţie era deja disponibilă fără nicio restricţie de acces pe site‑ul la care hiperlinkul permite accesul, oricine putea avea, în principiu, deja acces la aceasta, chiar şi fără respectiva intervenţie.

În schimb, atunci când se demonstrează că o astfel de persoană ştia sau trebuia să ştie că hiperlink-ul pe care l‑a postat conferă accesul la o operă publicată nelegal pe internet – de exemplu, din cauză că a fost avertizată de titularii dreptului de autor – este necesar să se aprecieze că furnizarea acestui link constituie o ilegalitate.

Pe de altă parte, atunci când postarea unor hiperlink-uri are ca scop realizarea de venituri, este de așteptat ca autorul unei astfel de postări să efectueze verificările necesare pentru a se asigura că opera vizată nu este publicată nelegal pe site‑ul la care conduc respectivele hiperlink-uri. Deci in această situatie se pleacă de la prezumtia că această postare a intervenit cunoscându‑se pe deplin natura protejată a operei în cauză și eventuala lipsă a unei autorizații de publicare pe internet din partea titularului dreptului de autor. În astfel de împrejurări, și în măsura în care această prezumție relativă nu este răsturnată, actul care constă în postarea unui link către o operă nelegal publicată pe internet constituie o ilegalitate.

Pe lângă aceste criterii, organele de urmărire penală trebuie să demonstreze că au primit autorizația de a acționa în numele titularilor   al căror drepturi de conținut au fost considerate incălcate.

Prin campania “Linking is not a crime”, Partidul Pirat a reușit să reducă din monopolul instaurat de legea privind copyright-urile. Astfel, se poate downloada de pe torrent atâta timp cât nu trebuie să achităm o sumă de bani pentru aceste download-uri, sau nu trebuie să facem la schimb altceva ce ar duce la o monetizare din partea deținătorului de site.

Protecția titularilor de drepturi de proprietate intelectuală nu este una absolută deoarece nu sunt singurii care merită această protecție, în special pentru că pirateria de acest tip (download-ul de pe torrent-uri) poate avea un impact pozitiv asupra economiei. Cel puțin așa s-a întâmplat în Republica Cehă unde s-a înregistrat în 2016 cel mai mare număr de vizionări din cinematografele cehe din ultimi cinci ani.