Medierea – mijlocul de solutionare a diferentelor

By duminică, 1 noiembrie 2015Mediere

Daca v-ati gandit vreodata la mediere ca mijloc de a solutiona anumite diferente, trebuie sa cunoasteti cateva aspecte legate de acest proces si beneficiile sale. Cristian Deca, mediator in cadrul Decalex Legal Solutions, identifica o serie de beneficii ale medierii:

  • O mediere este, in general, mai putin costisitoare decat formele de solutionare in instanta a ligiilor.
  • O mediere ofera solutii rapideintr-o lume in care termenele de judecata sunt stabilite si la cateva luni distanta, medierea este o solutie rapida si cu rezultate foarte bune pentru parti. Atunci cand cele doua parti isi doresc ca afacerea sau viata lor sa mearga mai departe, reusesc sa ajunga la un numitor comun  cu ajutorul medierii.
  • Medierea are o rata mai mare de conformitate – atunci cand cele doua parti agreeaza de comun acord termenii intelegerii, este mai probabil ca este sa respecte acesti termeni, decat in cazul in care termenii au fost impusi de o a treia parte.
  • Medierea permite acorduri personalizate – prin intermediul medierii se pot aborda atat aspecte juridice, dar si aspecte extra-legale. Astfel, acordurile prin mediere acopera atat probleme procedurale, dar si psihologice am putea spune, partile implicate putand adapta solutiile la situatiile lor particulare.
  • Medierea permite un control si o predictibilitate a rezultatelor mai mari – prin mediere, partile pot controla mai bine castigurile si pierderile.
  • Medierea permite pastrarea unor relatii bune intre cele doua parti – medierea pastreaza interesele ambelor parti si poate pastra relatiile amicale dintre parti.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care mendierea le are, dar, in functie de fiecare situatie, ea poate adauga si alte beneficii pentru partile implicate.

Leave a Reply