Utilizatorii Pokemon GO se expun riscurilor de securitate si amenintarilor cibernetice

infractiuni cibernetice pokemon go

Pokemon GO a transformat una dintre cele mai populare animatii ale anilor ’90 in cel mai accesat joc de realitate augmentata. Jocul Pokemon GO poate fi descarcat gratuit de pe orice dispozitiv iOS si Android si utilizeaza GPS-ul si ceasul pentru a detecta unde si cand utilizatorul este activ. De asemenea, aplicatia foloseste camera telefonului pentru ca personajele jocului sa-si faca aparitia si sa fie prinse. Este, fara indoiala, o aplicatie extrem de inteligenta care imbina interactivitatea personalizata si un set de caractere deja extrem de populare.

Cifrele spun ca in prima saptamana de la lansare, aplicatia Pokemon GO a fost descarcata pe 7.5 milioane de dispozitive, facand aplicatia mai populara decat Tinder. Cu toate acestea, utilizatorii Pokemon GO se expun unor riscuri de securitate si amenintarilor cibernetice.

Pentru a juca Pokemon GO trebuie sa oferi acces la datele tale personale. Si, dupa cum spun expertii, e doar o chestiune de timp pana cand datele vor ajunge pe mana unor kackeri iscusiti. O multime de aplicatii neoficiale au aparut si incearca sa valorifice succesul aplicatiei. Toate isi doresc acces la datele tale personale. Un inginer de securitate de la RiscIQ, care monitorizeaza malware-urile mobile, afirma faptul ca 172 de aplicatii neoficiale au fost detectate, aplicatii care colecteaza date pentru a fi tranzactionate pentru profit pe piata neagra sau catre firme de marketing. De aceea, utilizatorii ar trebui sa fie vigilenti si sa nu ofere acces usor la datele lor personale.

Au fost identificate instrumente de acces de la distanta a dispozitivelor care utilizeaza Pokemon GO,  instrumente care pot accesa cu usurinta carduri si conturi bancare, de exemplu.

Edward Snowden, despre care am mai scris pe blogul de stiri juridice Decalex, omul care a dezvaluit informatii importante din cadrul CIA atragand atentia asupra utilizarii nepermise a datelor personale de catre autoritatile SUA, a demonstrat ca aplicatia poate fi ‚sparta’, acesta dezvaluind codul secret din aplicatie care identifica locatia Mewtwo, unul dintre cei mai ravniti Pokemoni.

Chiar si daca acest lucru nu se va intampla, iar datele tale nu ajung pe mana hackerilor, acestea sunt deja o mina de aur pentru Niantic, compania fondatoare. Pe dispozitivele Android, de exemplu, aplicatia solicita accesul la contacte, localizare GPS si continul cardului SD. Procesul de inscriere solicita inclusiv data de nastere a utilizatorului. Pentru a putea juca, utilizatorii trebuie sa fie activati la WiFi si sa aiba activ semnalul GPS, ceea ce inseamna ca aplicatia stie in orice moment unde te afli. In plus, politica de confidentialitate a Niantic permite un spectru destul de larg de utilizare a acestor date.

In timp ce tu te afli in cursa pentru prinderea Pokemonilor, aplicatia se afla in cursa pentru accesarea unor informatii sensibile despre tine si viata ta privata. Mai mult decat atat, daca vorbim despre companiile care asigura servicii de telefonie angajatilor, iar dispozitivele acestora contin informatii importante din cadrul companiei, acestea din urma se expun si ele unor riscuri insemnate. Este esential ca intreprinderile sa puna in aplicare o strategie de securitate cibernetica, care sa diminueze riscurile unor atacuri informatice.

De asemenea, atragem atentia utilizatorilor sa nu ofere acces la datele lor personale si sa se asigure ca telefoanele lor sunt securizate corespunzator. Pentru consultanta privind serviciciile juridice de securitate cibernetica, nu ezitati sa ne scrieti pe office@decalex.ro.

Foto