Ce trebuie să faci când vrei să vinzi o parte din companie?

Ai pus o afacere pe picioare, ai contribuit la dezvoltarea ei cât ai putut de mult dar, pentru a continua să crească, ai nevoie de un partener care să investească în companie şi să îţi completeze viziunea.

În acest caz cea mai bună soluţie este vânzarea unei părţi din companie către un viitor partener.

Găsirea partenerului potrivit din toate punctele de vedere poate fi dificilă, iar de cele mai multe ori procesul de vânzare a unei afaceri poate dura mai mult decât timpul contabilizat de antreprenor, iar întreaga operaţiune poate deveni frustrantă.

Din fericire, un specialist te poate ajuta pentru a depăşi mai uşor aceste etape şi pentru a-ţi proteja interesele în procesul  de vânzare.

Dacă te afli într-o astfel de situaţie şi doreşti să îţi vinzi compania – sau o parte din ea – un specialist în drept din cadrul echipei Decalex poate face ca această experienţă să fie o operaţiune cât mai simplă şi corectă.

De cele mai multe ori, noi, cei de la Decalex, începem prin a explica de la început întreg procesul: cât durează, care este ordinea etapelor şi ce rezultatele ar putea avea operaţiunea.

Şi pentru că ştim că antreprenorii sunt subiectivi atunci când vine vorba de munca lor, de cele mai multe ori la prima discuţie îi invităm să ne aducă şi o parte din documentele companiei, pentru a putea formula o opinie juridică corectă.

Primul lucru pe care un specialist Decalex îl va face este să te consilieze pentru a te ajuta sa te decizi asupra unei metode de vânzare.

De asemenea te vom ajuta să întocmeşti memorandum-ul de informare, care este primul document oficial ce trebuie elaborat atunci când o afacere este vândută.

Un specialist Decalex te va sfătui cu privire la taxele pe operaţiune; de asemenea, în funcţie de valoare vânzării, vom propune soluţii de optimizare fiscală ce diminuează taxele.

Tot un specialist Decalex va negocia pentru tine condiţiile vânzării, astfel încât să înţelegem cât mai bine dorinţele şi nevoile cumpărătorului, iar rezultatul să mulţumească ambele părţi.

Redactăm scrisoarea de intenţie – acest document va stabili ce implică efectiv tranzacţia, explicând ce va fi plătit şi când, ce active are compania, obligaţiile contractuale deja existente, alte obligaţii, contracte de muncă şi exact ceea ce va cumpăra viitorul partener.

Odată ce ați agreat toate punctele privind preluarea de părți sociale din companie, urmatoarea etapă, este cea finală, de înregistrare a operațiunii și predarea efectivă a părților sociale.

Acesta ar fi, pe scurt, parcursul unui proces de vânzare a unei afaceri sub consilierea Decalex.

Dacă ai întrebări suplimentare despre acest subiect ne poți scrie la office@decalex.ro .

Leave a Reply