CONTESTAREA DECIZIEI DE CONCEDIERE

By luni, 17 octombrie 2016Intrebari si raspunsuri, Standard

Contestarea deciziei de concediere

Ce este decizia de concediere? Decizia de concediere este actul prin care se constanta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Concedierea poate avea loc din motive care tin de persoana angajatului sau din motive care nu tin de persoana angajatului. De exemplu, pentru prima categorie de motive, o persoana poate fi concediata daca a savarsit o abatere disciplinara grava la locul de munca. Pentru a doua categorie de motive, o persoana poate fi concediata, de exemplu, daca s-a desfiintat postul pe care era incadrata in munca.

Ce implicatii are decizia de concediere?

Concedierea impune angajatorului sa acorde persoanei pe care o concediaza un preaviz. Prin preaviz se intelege intervalul de timp cat un angajat mai lucreaza dupa ce este instiintat despre concediere.

Deosebit de concediere, in cazul incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor, perioada de preaviz nu este necesara. Contractul individual de munca, in acest caz, se poate desfasura in continuare pentru o perioada determinata de timp (de exemplu, pentru 3 luni de la semnarea acordului)  sau poate inceta imediat dupa semnarea acordului de incetare a contractului individual de munca.

Asemanator deciziei de concediere, in ceea ce priveste preavizul, este demisia. in cazul incetarii contractului individual de munca prin demisie, angajatul trebuie sa stea in preaviz pentru perioada convenita prin contract sau cea impusa de lege. insa, in situatia in care angajatorul nu si-a respectat obligatiile prevazute in contractul individual de munca, angajatul are dreptul sa nu stea in preaviz.

Spre deosebire de demisie, decizia de concediere trebuie sa contina obligatoriu motivele care au stat la baza concedierii si durata preavizului. angajatul care demisoineaza nu trebuie sa isi motiveze decizia.

Este important de mentionat faptul ca, angajatorul, nu poate modifica, in fata instantei de judecata motivele concedierii, in caz de conflict de munca.

in cat timp putem recurge la contestarea deciziei de concediere?

In privinta termenului in care angajatul poate contesta decizia de concediere trebuie sa facem o precizare. Legislatia muncii pune la dispozitie doua termene diferite pentru contestare- unul de 30 de zile de la comunicarea deciziei, care este prevazut de Codul muncii, iar al doilea de 45 de zile de la comunicarea deciziei de concediere care este prevazut in legea dialogului social.

Termenul care trebuie respectat este cel de 45 de zile, avand in vedere ca legea dialogului social este ulterioara Codului muncii.

Care sunt avantajele apelarii la contestarea deciziei de concediere?

Daca angajatorul a facut o concediere nelegala, instanta de judecata va anula decizia de concediere si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile majorate si reactualizate precum si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat angajatul.

Alt motiv pentru care persoana concediata in mod nelegal ar trebui sa conteste in instanta aceasta decizie a angajatorului este ca, la solicitarea contestatorului, instanta va dispune repunerea partilor in situatia anterioara emiterii deciziei de concediere, ceea ce insemana ca angajatorul trebuie sa reincadreze persoana pe care a concediat-o pe acelasi post si avand acelasi salariu si beneficii pe care le avea inainte de a fi concediata.

Pentru detalii despre cum se poate contesta decizia de concediere, va rugam sa ne contactati la 0742.297.538 sau adresa de e-mail: cristiana.deca@decalex.ro.