Legea darii in plata – Salvare sau echilibrare brutala?

By vineri, 22 aprilie 2016Standard
legea-darii-in-plata

Legea darii in plata este unul dintre subiectele de actualitate ale momentului, subiect care a provocat agitatie in randul bancherilor, al debitorilor, dar si al institutiilor statului. Pe scurt, legea darii in plata, adoptata recent, presupune faptul ca persoanele care nu mai au capacitatea financiara de a plati ratele imprumutului efectuat pot ceda bunurile ipotecate catre banci. Anterior adoptarii legii darii in plata, banca putea incerca recuperarea datoriei, dincolo de suma obtinuta din valorificarea ipotecii, in cazul in care aceasta nu acoperea intregul sold al creditului ramas nerambursat.

Astfel, legea darii in plata vine ca un ajutor pentru debitorii cu probleme reale, acestia putand scapa de povara creditelor. Pe langa acest avantaj, legea darii in plata are si efecte negative, aceasta defavorizand, in principal, bancherii. Bancile s-ar putea trezi cu sute de mii de locuinte, pe care vor trebui, la randul lor, sa le vanda mai departe. Daca pana acum profitul bancilor era calculat in bani, acum putem vorbi si despre un profit masurat in bunuri, care, in mod evident, va creste piata imobiliara.

Astfel, banii fiind mai putini si bunurile mai multe, urmatorii clienti vor avea două posibilitati. Ori de a cumpara bunurile inapoiate de debitorii cu probleme, ori de a-si lua un credit mult mai mic. Asadar, daca inainte clientii bancilor aveau posibilitatea de a-si lua un credit cu un avans intre 5 si 15%, posibilitatile ca ei sa trebuiasca sa scoata din buzunar pana la 50% sunt destul de mari, ceea ce evident provoaca scaderea numarului de credite.

Impactul negativ identificat de analisti are o serie de directii majore, mai exact doar 1 din din 10 clienti va avea posibilitatile financiare sa prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, iar la nivelul intregii piete numarul de clienti eligibili se va reduce cu 60% in urmatorii 5 ani, de la 270.000 de clienti la 110.000.

Pentru a accesa continutul legii darii in plata, click aici ‘Legea darii in Plata’. Pentru a primi consiliere juridica privind legea darii in plata, ne puteti scrie pe office@decalex.ro.