NOTIFICAREA DE DARE IN PLATA. CARE ESTE PROCEDURA DE DARE IN PLATA? MODEL NOTIFICARE DARE IN PLATA.

By luni, 16 mai 2016Darea in plata, Standard
procedura dare in plata, notificare dare in plata

NOTIFICAREA DE DARE IN PLATA. CARE ESTE PROCEDURA DE DARE IN PLATA? MODEL NOTIFICARE DARE IN PLATA.

Legea de ‘Dare in plata’ a fost gandita ca o solutie prin care debitorii pot scapa de povara creditului, ca urmare a  fluctuatiei francului elevetian pe piata financiara. Procedura de Dare in plata NU se aplica creditelor luate prin programul national Prima Casa. Prin „dare in plata” consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare.

Care este procedura de „Dare in plata”?

 1. Consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar, detaliind si conditiile de admisibilitate a cererii;
 2. Notificarea trebuie sa cuprinda si stabilirea unui interval orar, in doua zile diferite, in care reprezentantul legal sau conventional al institutiei de credit sa se prezinte la un notar public propus de debitor in vederea incheierii actului translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie a debitorului, principal, dobanzi, penalitati, izvorand din contractul de credit ipotecar, in conformitate cu dispozitiile prezentei legi.
 3. Pima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioadă în care se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia.
 4. Cu cel putin 3 zile libere inainte de prima zi de convocare la notarul public, partile transmit acestuia informatiile si inscrisurile necesare incheierii actului de dare in plata.

Care sunt conditiile pentru darea in plata?

 1. Creditorul si consumatorul fac parte din categoriile prevazute de lege;
 2. Cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depasea echivalentul in lei a 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua incheierii contractului de credit;
 3. Creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta;
 4. Consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea prezentei legi.
 5. In situatia în care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri, in vederea aplicarii procedurii prevazute de prezenta lege debitorul va oferi in plata toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului.

Notificarea de dare in plata. Model notificare dare in plata.

Notificarea de dare in plata trebuie sa respecte conditiile impuse de prezenta lege. Aceasta trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarelele elemente:

 • datele de identificare ale consumatorului;
 • datele de identificare ale contractului de creditare;
 • dovada ca imobilul este o locuinta;

Despre darea in plata am mai scris pe blogul nostru si AICI, iar daca doriti sa discutati cu un avocat sau legal advisor despre procedura darii in plata, ne puteti scrie pe office@decalex.ro sau ne puteti suna la 031.107.75.50.